08-644 90 44
Saki Carapanos

Saki Carapanos

VD och fastighetsmäklare
+46 70-718 95 92
E-post

Född:

1974

Bor:

I lägenhet på Södermalm

Familj:

Stor Södermäklarfamilj

Dold talang:

Har otroligt bra lokalsinne

En ledig dag:  

Då äter jag något gott tillsammans med familj och vänner.

Musik:

Allt från svensk pop till grekisk musik.

Kaffe
Te
Sött
Salt
Gymmet
Soffan
Svart/vitt
Pastell
Charter
Tågluff

Möt Saki Carapanos

– Av vänner och bekanta hade jag ofta fått höra att jag skulle passa som mäklare. Jag var länge skeptisk eftersom jag inte hade sett mig själv som en säljare. Men med facit i hand var det de som hade rätt. Jag hade fel.

Affärer, god mat och fotboll. Det är tre saker som får hjärtat att klappa snabbare hos Saki Carapanos, en av Södermäklarnas delägare. Hans supporterhjärta är tveklöst grönt och vitt, som det anstår en äkta söderkis. Snackar vi landslagsfotboll blir det mer komplicerat. Då får blågult konkurrens av blått och vitt. Sina rötter har Saki nämligen i Grekland.

– Jag var faktiskt på plats i Portugal 2004 när Grekland vann EM. Det var helt fantastiskt. Jag hade biljetter både till Sveriges alla matcher och till Greklands. Vilken upplevelse det var att se Grekland stå som mästare. Jag kan säga att jag var rätt hes när jag kom hem, berättar Saki.

Sedan dess har han följt alla EM- och VM-turneringar på plats. Och det planerar han att fortsätta med.
– Det är så häftigt att uppleva stämningen och spänningen under de stora mästerskapen. Fotboll är en fantastisk sport. Ovissheten innan match, stämningen på läktarna, glädjen när det blir mål. Det är så mycket känslor, säger Saki.
Vi behöver väl knappast tillägga att han är stamgäst på Söderstadion mellan mästerskapen.

Saki är född och uppvuxen i Söderort. När han var liten bodde familjen i Hökarängen. Hans föräldrar kommer alltså från Grekland.
– Jag är oerhört tacksam över mitt grekiska ursprung. Tack vare det har jag fått ett extra språk alldeles gratis, och en djup förståelse för en annan kultur än den svenska. Det är en otrolig tillgång och något jag har stor nytta av.
– Att det blivit så är ju väldigt mycket tack vare mina föräldrar. När jag växte upp var det perioder när man bara ville prata svenska. Men mina föräldrar stod på sig att vi skulle prata grekiska hemma. Det är jag väldigt tacksam för idag.

Intresset för affärer väcktes tidigt hos Saki.
– Jag är uppväxt med en pappa som var företagare. Så det kom nog ganska naturligt. När jag gick på gymnasiet började jag köpa aktier. Jag lockades av utmaningen att hitta affärerna som gav bättre utveckling än marknaden.

Affärsintresset fick Saki att söka sig till bankvärlden. Under fyra år arbetade han som banktjänsteman. Samtidigt drev han företag.
– Det har jag alltid gjort. Oftast i restaurangbranschen. Jag har faktiskt fortfarande kvar en krog.

Bankjobbet var dock inte riktigt vad han hade hoppats på.
– Det var lärorika år, men inte lika mycket affärer som jag hade velat. Så jag valde att komplettera min utbildning och bli mäklare istället.

Varför just mäklare?

– Av vänner och bekanta hade jag ofta fått höra att jag skulle passa som mäklare. Jag var länge skeptisk eftersom jag inte hade sett mig själv som en säljare. Men med facit i hand var det de som hade rätt. Jag hade fel.

Vad är det bästa med jobbet?

– Friheten, och att få vara mitt i situationer som rymmer så mycket glädje. Träffa förväntansfulla köpare och glada säljare – och samtidigt få ha fullt fokus på affärer.

Vad motiverar dig?

– Att det fortfarande är precis lika kul som i början. Att slå försäljningsrekord, och att känna att både säljare och köpare är nöjda.

Hur ska en bra mäklare vara om man frågar dig?

– Lyhörd och alltid sträva efter att göra det bästa för kunden. Att göra ett hyfsat jobb räcker inte. Konkurrensen är hård i branschen, så då är man snart uträknad. Det handlar om att ge allt i varje situation.

Hur började du på Södermäklarna?

– Jag träffade dem på en mässa 2004. Det var i samband med att jag vidareutbildade mig till mäklare. Jag hade bestämt mig för att jag ville jobba på Södermalm. Det var här jag bodde och dessutom fanns min krog på Söder. Det gör den förresten fortfarande. Så Södermäklarna kändes optimala. Att man som mäklare här inte är begränsad till ett specifikt område var ett extra plus.

Och nu är du en av Södermäklarnas delägare. Du har gjort snabb karriär.

– Ja, jag tog över 2011. Men det är mycket hårt jobb som ligger bakom. I den här branschen lönar det sig att ligga i. 

Vad står Södermäklarna för?

– Det är mer än ett varumärke. Det är en anda, ett sätt att vara. Och framför allt är det summan av människorna som jobbar här. Våra mäklare jobbar hårt, men stämningen och gemenskapen är prestigelös och ödmjuk. Vi har högt i tak.

Vad representerar begreppet Söder/Söderort för dig?

– När man öppnar dörren här och går ut är det aldrig tomt, oavsett vad klockan är. Det är en skillnad mot många andra stadsdelar. Här känns det mer levande. Har man bott här ett tag har man nog svårt att tänka sig att bo någon annanstans.

Är det någon av alla bostäder du har sålt som etsat sig fast särskilt i ditt minne?

– Ja, en av de allra första affärerna jag gjorde på Södermäklarna. Jag sålde en lägenhet till en man, Per hette han förresten. Efter affären bestämde han sig för att låta mig sälja lägenheten han skulle flytta ifrån. Han blev så nöjd med hur allt avlöpte att jag fick en fin liten tavla som tack. 13 år senare hejar vi fortfarande på varandra när vi ibland springer på varandra på Söder. Tavlan hänger på ett av våra kontor. Jag blir glad varje gång jag ser den, och påminns om att nöjda kunder är det som betyder mest.

Hur ser din egen drömbostad ut om du kunde välja helt fritt?

– Den ska ha sjöutsikt och ha högt i tak. Snackar vi lägenhet ska den ligga på Söders höjder. Handlar det om hus får det gärna ligga i Grekland.

Har du något Greklandstips att dela med dig av?

– Jag tycker man ska försöka passa på att åka båt vid kusten och bland öarna. Det gör jag själv varje sommar. Då ser man helt underbara platser och stränder som annars är svåra att hitta.