08-644 90 44

Bostadslån

Planerar du att köpa bostad gör du klokt att försäkra dig om att du kan få lån. Hör dig för med din bank eller vänd dig till oss så hjälper vi dig med våra bankkontakter. De kan hjälpa dig med ett lånelöfte och förmånliga bolån.

Det är marknadsvärdet på bostaden du vill köpa som avgör hur stora lån du kan få. Du kan vanligtvis låna upp till 85 procent av köpeskillingen. Minst 15 procent måste du alltså kunna betala kontant.

Lånet brukar vara uppdelat i ett bottenlån, som utgör den större delen av lånesumman, och ett topplån.

Topplånet har en högre räntesats än bottenlånet. Det beror på att topplånet innebär en större risk för långivaren. Skulle priserna på bostadsmarknaden gå ned kan det innebära att topplånet hamnar i riskzonen om lånen måste lösas. Eftersom topplånet är ett högrisklån är amorteringstiden ofta kortare jämfört med bottenlånet.

Sedan 1 juli 2016 gäller nya regler för amortering. Nu måste alla nya bostadslån med en belåningsgrad över 50 procent amorteras.

Om belåningsgraden uppgår till mellan 50 och 70 procent av bostadens värde ska minst en procent av det totala lånebeloppet amorteras per år.

Är belåningsgraden större än 70 procent ska minst 2 procent av det totala lånebeloppet amorteras per år.

Tänk på: Att amortera är ett sparande. Ju mer du amorterar desto mindre blir dina boendekostnader. Dessutom frigör du belåningsbart utrymme som kan vara värdefullt om något oförutsett skulle inträffa.

Om du lånar till övervägande delen av ditt bostadsköp kommer kostnaderna för räntor och amorteringar att utgöra en stor post i din hushållsbudget – ofta den allra största. Därför är det klokt att jämföra erbjudanden från flera olika långivare. Några tiondels procent upp eller ned kan ofta betyda många tusenlappar per år.