08-644 90 44

Södermalm-Katarina

Visa alla bilder
Budgivning pågår

Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr

Charmig och trivsam tjugotalspärla med lugnt och ostört gårdsläge. En stor och social etta som kan göras om till den perfekta minitvåan.

Kort fakta

Antal rum:
1 rum och kök
Boarea:
37 kvm
Avgift:
2 245 kr/mån
Visa mer fakta

Visningar

Kontakta mäklaren för visning.

2 890 000 kr Pris/Bud

Högsta bud: 2 890 000 kr
Ansvarig mäklare
Sandra Vestin
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Blomsterprakt på gården, sommartid.
Blomsterprakt på gården, sommartid.
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Brf Metern gårdsbild
Brf Metern gårdsbild
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Innergård
Innergård
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Syrenbersån på gården, sommartid
Syrenbersån på gården, sommartid
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Syrenbersån på gården, sommartid
Syrenbersån på gården, sommartid
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Lumming gård, sommartid.
Lumming gård, sommartid.
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Blomstrande gård, sommartid.
Blomstrande gård, sommartid.
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Fasaden, sommartid.
Fasaden, sommartid.
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Portalen in till Helgagatan 36
Portalen in till Helgagatan 36
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Vackra Allhelgonakyrka ligger alldeles intill bostaden.
Vackra Allhelgonakyrka ligger alldeles intill bostaden.
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Planlösning
Planlösning
Helgagatan 36I uppgång 9, 1tr - Alternativ planlösning
Alternativ planlösning
Jag kan din stadsdel
Jag hjälper dig gärna med en värdering av din bostad.
Klicka för gratis värdering

Beskrivning

Helgagatans kvartersgård är en egen grönskande oas mitt på Södermalm. Fastigheten känns en smula undangömd, trots sitt centrala läge och att promenera omkring här inger en känsla av harmoni och avkoppling. Med grönskan och fågelkvitter i träden utanför fönstret är det svårt att tro att man befinner sig mitt i en storstad.

Omgivningarna har allt du kan önska; några minuters promenad bort erbjuder Skanstull och köpcentrumet Ringen ett stort utbud av restauranger och butiker. Nere på Götgatan finns Fabriques Stenugnsbageri, Gunnarssons konditori, en riktig fiskaffär, Skrapans galleria och mycket mer.

Längst in i den vackra innergården ligger denna charmiga etta med separat kök och allrum med en sängalkov samt en stor klädkammare.
Här är ett boende som kan passa många. Är du ute efter en charmig bostad på populär adress i ett lugnt och skönt område? Då har du kommit rätt!

Lägenheten idag:
Hall
Rymlig hall med ljusflöde från både kök och vardagsrum. Direkt till höger hittar du en hatthylla med mässingskrokar samt plats för avhängning och skohylla på golvet.

Kök
Välbevarat kök med många fina originaldetaljer. Längs ena väggen närmast fönstret finner du ett klassiskt skafferi och där bredvid ett köksskåp samt arbetsbänk med god arbetsyta.
Den maskinella utrustningen består av gasspis med gasugn samt kyl/frys. På motsatt sida återfinns ännu det tidstypiska serveringsskåpet i fint restaurerat skick. De renoveringar som utförts på snickerierna har varit varsamma och speglar den ursprungliga stilen. Köket har generösa förvaringsutrymmen som når ända upp till taket. Det finns också en matplats med rum för 2-4 personer vid bordet. Genom det spröjsade fönstret kan du blicka ut mot föreningens gröna innergård. Dörren till hallen är bedårande med inslag av glas.

Vardagsrum
Ljuvligt vardagsrum med genuint hemtrevlig känsla. Vardagsrummet är stort och lättmöblerat, här har man även en behändig sovalkov i ena hörnet samt en större klädkammare med egen dörr in till sig. Genom det spröjsade fönstret fylls rummet av ett frikostigt ljusflöde eftersom även detta rum vetter mot föreningens gröna innergård.

Badrum
Badrummets är i gott skick, väggarna är helkaklade i vitt 15x15-kakel med kornblå bård och på golvet ligger en ljusblå klinker. Badrummet har wc, ett mindre tvättställ, badrumsskåp med speglad front och en duschhörna. Mellan badrummet och köket finns ytterligare en vacker originaldetalj; ett fönster i hamrat glas (delvis insynsskyddat) som ger ett extra ljusinsläpp.

När du flyttat in:
Med enkla medel kan man göra om lägenheten till en praktisk minitvåa genom att avgränsa och sätta upp en måttbeställd industrivägg med profiler i svart eller vitlackerad stål med glaspaneler av härdat glas och skapa ett mindre avskilt sovrum av alkoven. Supersnyggt och praktiskt och passar väl in i denna lägenhet. Genom att öppna väggen mellan köket och allrummet (efter ansökan om godkännande från föreningen) frigörs en öppen planlösning som ger sällskapsyta och plats för ett större matbord när du bjuder in dina vänner på söndagmiddag.

Byggnad

Byggnadsår
1926-27
Uppvärmningssystem
Fjärrvärme
Övrigt
Bostadsrättsföreningen Metern bildades 1925. Huset på Helgagatan 36 stod klart 1926 och ritades av den legendariske arkitekten Sven Wallander, som var en av HSB:s grundare.

Metern, som även omfattar Blekingegatan 27–29, består nu av 225 bostadsrätter, allt från 1 rum och kokvrå till 6 rum och kök. Föreningen upplåter två lokaler med hyresrätt. Fastigheten är kulturminnesmärkt (blå-högsta klassen) och Brf Metern är en unik förening med många sociala aktiviteter.

Brf Metern i Stockholm är en äkta bostadsrättsförening och äger sin mark. Accepterar ej juridisk person men godkänner delat ägande med förutsättning att den som bor i lägenheten äger minst 10 %.

Långfristiga skulderna uppgick i årsredovisningen 2019 till cirka 14 000 000 kr vilket ger en belåningsgrad om ca 1 065 kr/m².

Överlåtelseavgift om 3,5 % av prisbasbeloppet betalas av säljaren. Pantsättningsavgift om 1 % av prisbasbeloppet betalas av köparen.

MEDLEMSKAP I HSB STOCKHOLM:
Medlemskap krävs i HSB Stockholm, det blir du enkelt genom deras hemsida mot en mindre avgift. http://www.hsb.se/medlemskap/medlemsansokan

Titta gärna in på föreningens hemsida där all relevant information om huset finns tillgängligt. http://www.hsb.se/stockholm/metern

Renoveringar

Utkast av utförda underhåll
1982 Stambyte
1994 Elstigar byttes
2016-2017 Målning av fönster
2010-2013 Basturenovering
2011-2018 Målning av trapphus
2016-2017 Dragning av fiber och anslutning till bredband
2017-2019 Fönstermålning, plåtlagningar, målningar av taken
2018-2019 OVK samt stamspolning

Fastigheten renoveras löpande och är i gott skick eftersom föreningen är noga med att fortsätta den löpande underhållsplanen som finns.

Övriga utrymmen

Bostadsrättsföreningen Meterns stolthet är portalen och de grönskande gårdarna. Innergårdarna är väldigt populära under varma sommarkvällar, t ex att sitta i syrenbersån eller att grilla på kullen. Här har du en stor kvartersgård med gräsmatta och vackra träd. Flera rabatter sköts av medlemmar och anlitad trädgårdsmästare.

Gemenskapslokalen har ett kök och serveringsutrustning för fester. Bastu och motionsrum med bordtennisbord och boxningssäck finns i uppgång 9 innanför tvättstugorna och där finns också ett separat duschrum. Föreningen har också en härlig bad- och bastuanläggning, ett träningsrum och en stor modern tvättstuga med 4 olika avdelningar. Även torkrum och mangel finns vid tvättstugan.

Föreningen har även verkstad, stort cykelförråd, grovsoprum med sortering. Det finns en kompostgrupp i huset som man kan delta i. Gillar du att umgås med grannarna så anordnar föreningen även en årlig gårdsfest.
Föreningen äger en stor fritidslokal med tillhörande kök som kan användas för t ex privata fester och gemensam thai-chi träning. En bilpool finns i en separat ekonomisk förening. Det finns även flera grupper som bildas av boende i föreningen som man kan delta i efter önskemål. Exempel på dessa är ekologigruppen samt "Helgakultur".

Föreningen ger ut ett månatligt informationsblad om allt som är på gång i föreningen.Bilplats

I området finns boendeparkering (för mer information kring parkering se: www.stockholm.se)

TV och bredband

TV
Kabel-tv grundutbud ingår i avgiften och förses via Comhem
Bredband
Bredband 1 gigabyte/sec ingår i avgiften och förses av Ownit. Användning kräver abonnemang

Driftskostnad

Försäkring
38 kr
Hushållsel
333 kr
Övrigt
222 kr
Summa
593 kr/mån

Övrig posten är ett estimat på kostnaden för gas per månad. Försäkringen är tecknad i föreningen.

Energideklaration

Status
Utförd
Datum
2019-01-31
Prestanda
142 kWh/m² år
Energiklass
E

Föreningen

Namn
HSB Brf Metern i Stockholm
Org.nr
702001-4291
Andel i föreningen
0.2863%
Pantsättningsavgift
473 kr
Överlåtelseavgift
1 656 kr (betalas av Säljare)
Äkta bostadsrättsförening?
Ja
2 890 000 kr Pris/Bud
Högsta bud:
2 890 000 kr
Visa budhistorik
Typ:
Bostadsrättslägenhet
Antal rum:
1 rok
Boarea:
37 kvm. Areauppgifter enligt bostadsrättsföreningen
Avgift:
2 245 kr/mån. Värme och vatten, kabel-tv basutbud och bredband.

Våningsplan:
1 av 3, hiss finns ej.
Lägenhetsnr:
72
Tillträde:
Tillträde enligt överenskommelse.

Visning

Kontakta mäklaren för visning.
Ansvarig mäklare
Sandra Vestin
070-147 17 22

Intresserad av denna bostad?

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig.

Äger du en liknande bostad?

Intresserad av att veta vad din bostad är värd? Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig.