08-644 90 44
Rolf Uddland

Rolf Uddland

Grundare & styrelseledamot
+46 70-482 74 75
E-post

Född:

1951

Bor:

i lägenhet på Krukmakargatan med utsikt över Zinkensdamms idrottsplats

Familj:

sambo med Eva, två vuxna barn, två barnbarn, två bonusbarn och två bonusbarnbarn.

Dold talang:

jag vet var de stora fiskarna står

En ledig dag:  

då snickrar jag och jobbar i trädgården på lantstället på Ingarö

Musik:

jag lyssnar hellre på ljuden i naturen

Kaffe
Te
Sött
Salt
Gymmet
Soffan
Svart/vitt
Pastell
Charter
Tågluff

Möt Rolf Uddland

Vårt fokus var varken att sälja mer eller sälja snabbare. Istället handlade det om att vara pålästa och kunniga och alltid ge kunden rätt information. Helt enkelt om att vara uppriktiga.

Rolf Uddland är entreprenören med näsa för var de stora fiskarna går. Om han hade någon nytta av den förmågan när han startade Södermäklarna för drygt 30 år sedan ska vi låta vara osagt. Däremot är den värd hur mycket som helst när han fångar röding och bäcköring i fjällvärlden.

Fiskekunskaperna förvärvade han redan som liten grabb på mormor och morfars Säter i Nord-Trönderlag, Norge. Där lärde han sig också en hel del annat matnyttigt. Som att kärna smör.
– Det var där jag grundlade mitt intresse för friluftsliv. Jag tillbringade varenda sommar på sätern när jag var liten.

Sätern är fortfarande en viktig del av hans liv. En tillflyktsort och en plats att hämta kraft och energi. För att inte tala om att samla på sig skönhetsupplevelser.
– Ja, det är ju så vackert och fridfullt där. Jag är där varje höst. Fiskar och plockar hjortron. Det är livskvalitet för mig.

Tennis och snickeri är andra stora intressen, och så kombinerar Rolf gärna sitt friluftsintresse med att resa. 
– Vi har varit både i Sydamerika och Afrika och vandrat. Nästa gång är vi ett gäng som ska prova vandringslederna på Madeira. Skidåkning i Cervinia är också något jag aldrig tröttnar på.

I grunden är Rolf jurist med intresse för fastigheter. På 1980-talet började han på ett en av de större mäklarkedjorna och fick ansvaret för Huddinge-distriktet.

– Jag har alltid varit lockad av företagande. Det har känts som en viktig drivkraft att kunna påverka min egen situation.

Och som anställd såg Rolf en affärsidé som väntade på att bli verklighet.

– På den tiden hade mäklartjänsten att uttalat fokus på de socialt etablerade områdena. Det var i områden som Östermalm, Kungsholmen, Vasastaden och villaförorter norr och väster om stan som mäklarna lade ned sina största ansträngningar. 

Så varför inte satsa på att erbjuda en minst lika bra tjänst i Söderort – området han nu betraktade som sitt – resonerade Rolf.

Sagt och gjort. Tillsammans med två kollegor startade Rolf Södermäklarna. Kontoret hamnade vid Vintertullen. Huddinge och Botkyrka blev den nya byråns fokusområde.

– Målet var att förse Söderort med en högkvalitativ och exklusiv mäklartjänst. Vårt fokus var varken att sälja mer eller sälja snabbare. Istället handlade det om att vara pålästa och kunniga och alltid ge kunden rätt information. Helt enkelt om att vara uppriktiga.

Det visade sig vara ett arbetssätt som låg i tiden, och snart köade unga mäklare för att få ansluta sig till den nya byrån. 

– Det spred sig nog att vi gjorde ett bra jobb, både i branschen och bland kunderna, säger Rolf.

Södermäklarna växte och nya kontor etablerades, inte minst på Södermalm. För fyra år sedan kände Rolf att det var dags att börja trappa ned. Kollegan Saki Carapanos var beredd att ta över. Rolf har kvar ett visst ägande och sitter med i styrelsen, men han jobbar inte längre på fältet.

– Det kändes rätt att minska engagemanget. För min del känns det som mäklaryrket passar bäst för de som är lite yngre. 

Vad är de största skillnaderna på yrket idag jämfört med när du började?

– Dels tekniken förstås, idag gäller det ju att finnas med på så många fler forum – Internet, sociala medier och så vidare. Så det gäller att hänga med. Samtidigt har ju konkurrensen blivit så mycket större. Det är en väldig press på alla mäklare att få in jobben. Det gör att man måste lägga ned ännu mer tid på varje affär. Det gäller att vara mer påläst än konkurrenterna.

Vad har varit det bästa med jobbet?

– Jag är intresserad av människor. Därför har det varit intressant att se att det varit möjligt att förändra tonen i samtalet med kunden. Det har känts bra. Och det har gett resultat. För en tid sedan var vi på en vandringsresa med 13 andra par vi aldrig hade träffat. Det visade sig att tre av paren hade varit kunder hos Södermäklarna. Nästan 25 procent alltså. Det är ganska fantastiskt.

 Har det varit en spännande resa med Södermäklarna?

– Ja, vi har haft väldigt kul tillsammans. Tänk alla möten med människor man har upplevt genom åren, och det förtroende vi har fått. Man läser ju ibland om att folk skulle ha lågt förtroende för mäklare, men det har definitivt inte stämt för oss. Tvärtom. Våra kunder har ju i praktiken anförtrott oss allt. Det är klart att det känns som ett kvitto på att vi har gjort något bra.