08-644 90 44
Gunnar Englund

Gunnar Englund

Fastighetsmäklare
+46 70-147 16 06
E-post

Bor:

Södermalm

Familj:

Sambo och dotter.

Dold talang:

De talanger jag har vill jag gärna visa.

En ledig dag:  

Jag springer en runda, fixar lite på båten och avslutar med en god middag.

Musik:

Blandat från senare år eller gärna något med Ted Gärdestad eller Cat Stevens.

Kaffe
Te
Sött
Salt
Gymmet
Soffan
Svart/vitt
Pastell
Charter
Tågluff

Möt Gunnar Englund

Jag minns nästan alla bostäder jag har sålt. Jag kan beskriva många av dem i detalj även om det var länge sedan kontrakten skrevs på.

Han är en av Södermäklarnas verkliga veteraner. Gunnar Englund har sålt fler bostäder söder om Slussen än de flesta. Men kopplar av gör han gör han gärna på tennisbanan.
– Jag gillar att idrotta, jag spelar lite golf och så spelar jag tennis vid Eriksdal regelbundet. Tennistiderna missar jag inte gärna. Motorbåten i Årstaviken påkallar förstås också min uppmärksamhet.

Hur började du på Södermäklarna?

– Jag kände ägarna som var med och startade företaget. Jag jobbade med ekonomi när jag blev tillfrågad om jag ville börja. Varför inte tänkte jag, friheten i jobbet lockade mig och jag har inte ångrat mig.

Vilket är ditt primära område?

– Södermalm och Söderort.

Hur är det att jobba där?

– Trivsamt. Södermalm är som en egen lite lagom stor stad med förorter söder om stan. Det finns också alla typer av bostäder från olika tidsåldrar, där alla lägenheter på något sätt är unika.

Vilka är dina känslor för Södermalm?

– Jag är uppfödd i Johanneshov och har bott övervägande på Södermalm så det är hemmaplan. Det är en härlig stadsdel. 

Hur skulle du beskriva Söders kvaliteter?

– Det är en blandning av förfining och gammal charm vilket jag tycker är mysigt. Det är också högt i tak, en härlig blandning av människor och hög tolerans. Sedan är det kul med alla nya små affärer, barer och restauranger. Även om man bygger finns charmen kvar. Sen kan jag kanske tycka att stadsplanerarna får passa sig så de inte förtätar för mycket.

Vad är det bästa med jobbet?

– Friheten. Man är sin egen, och att man får kickar när man får in nya uppdrag och har genomfört en bra affär. Det är också stimulerande att lotsa folk genom sitt livs viktigaste affär. Tidshorisonten är också ganska perfekt. Man behöver inte jobba i tre år för att uppnå resultat.

Finns det nackdelar?

– Det skulle i så fall vara att det kan vara lite svårt att planera sin fritid men det är något jag vant mig med. Man får vara flexibel både i arbetet och fritiden.

Vad motiverar dig?

– Stimulansen man får efter genomförda affärer. Det är kul när det flyter på. 

Hur ska en bra mäklare vara om man frågar dig?

– Öppen och förtroendeingivande. Man måste också vara en lagom mix av säljare, psykolog, ekonom, stylist, tekniker, och ordningsman. Vikten av att sköta alla kontroller, handlingar och hålla ordningen är faktiskt större än folk i allmänhet tror.

Är det någon av alla bostäder du har sålt som etsat sig fast särskilt i ditt minne?

– Ja, ganska många genom åren. Jag kommer inte alltid ihåg namnen på säljare och köpare, men nästan alla bostäder som jag har sålt minns jag. Jag kan beskriva många av dem i detalj även om det var länge sedan kontrakten skrevs på. 

Hur ser din egen drömbostad ut om du kunde välja helt fritt?

– En fin våning från sekelskiftet i stan och ett sjöställe på Värmdö skulle vara den perfekta kombinationen. 

Du som har hållit på ett tag har väl sett en hel del förändringar av bostadsmarknaden på Söder?

– En markant förändring är ju hur det växlar vilka områden som är trendiga. Radien för vad som betraktas som trendigt har utökats. För 20 år sedan var det nästan bara området kring Mariatorget och Mosebacke som var hett. Idag finns många sådana områden ex. kvarteren kring Hornstull, Nytorget eller kring Katarina Bangata.

Och när det gäller typen av bostäder som efterfrågas?

– Jag skulle säga att skicket på lägenheten spelar mindre roll idag. Många ser det nästan som en fördel om allt inte är tip-top, då kan de tillföra sin egen stil. Många vill också ha en öppen planlösning och med ökade priser prioriterar man läget och planlösningen mer än antal rum och kvadrat.

'