08-644 90 44

Köpa bostad – så går det till

Har du bestämt dig för att det är dags för en ny bostad? Bra. det är första steget, men nu är det mycket du behöver tänka över. 

Var vill du bo? Bostadsrätt eller villa? Hur stort ska det vara? Hur mycket får det kosta? När du har grundförutsättningarna någorlunda klara är det dags att börja leta. Ta en titt bland våra bostäder till salu. Hittar du inget som passar direkt är det en god idé att göra en intresseanmälan hos oss. I synnerhet om det är i Södra Stockholm du vill bo. Då lägger vi in dig i vårt system och skapar en bevakning. Och så fort vi får in något som motsvarar dina önskemål får du reda på det. Självklart kan du också kontakta oss för att få råd och tips under ditt bostadssökande.

Äger du en bostad som ska säljas i samband med att du hittar en ny? I så fall hjälper vi dig självklart med försäljningen. Ta kontakt med någon av våra mäklare så ser de till att processen går så smidigt som möjligt.

Vi kan också hjälpa dig med en värdering av din nuvarande bostad. Viktig information för att du ska veta hur mycket den nya bostaden får kosta.

Redan i det här skedet kan det också vara klokt att börja fundera över finansieringen. Kommer du att behöva finansiera en del av bostadsköpet med lån? I så fall behöver du ett lånelöfte. Tala med din bank eller kontakta oss så hjälper vi dig genom våra bankkontakter.

Tänk på: När du väl hittar en bostad du är intresserad av kan det gå snabbt. Om du inte har gjort klart med en långivare riskerar du därför att missa chansen om intresset för din drömbostad är stort.

Säg att du har hittat en villa eller lägenhet som matchar dina önskemål. Vi tillämpar i regel öppna visningar. Tidpunkten hittar du i anslutning till objektet på vår hemsida. Självklart finns någon av våra mäklare på plats för att svara på frågor. Det är nu du ska känna in miljön. Är det här vad du är ute efter? Passar planlösningen dig och de dina? Motsvarar trivselfaktorn dina förväntningar?

Så du har bestämt dig för att det är här du vill bo. Om andra som varit på visningen kommit till fram till samma beslut avgörs saken oftast genom budgivning.

Vi tillämpar vanligtvis öppen budgivning. Det innebär att alla spekulanter lämnar sitt bud till mäklaren som kontinuerligt rapporterar både till säljaren och till samtliga budgivare. Efter avslutad budgivning upprättar mäklaren en budgivarlista som omfattar samtliga bud och tidpunkter samt budgivarnas namn och kontaktuppgifter. Listan levereras såväl till säljaren som till köparen. Lär mer om budgivning

Tänk på: att mäklaren är skyldig att rapportera eventuella bud som kommer in efter budgivningstidens slut till säljaren. I sådana fall är det också säljaren som avgör om de ska beaktas eller inte. Det är också alltid säljaren som avgör vem som ska få köpa. Det finns alltså inga garantier för att den som lagt det högsta budet också får köpa.

Så du och säljaren är överens. Grattis! Då är det dags att skriva kontrakt. Kontraktet upprättas av mäklaren. Det reglerar alla detaljer kring affären. Pris, handpenning, tillträde och andra eventuella villkor. När kontraktet är upprättat kommer du att träffa säljaren och mäklaren vid det så kallade kontraktssammanträdet. Se till att läsa igenom kontraktet noga. Även det finstilta. Det är viktigt att du förstår allt. Undrar du över något hjälper mäklaren gärna till med att förklara och reda ut begreppen.

När kontraktet är påskrivet har du i regel sju dagar på dig att betala handpenningen, som oftast uppgår till tio procent av köpeskillingen.

Tänk på: Att du enligt lag har undersökningsplikt i samband med bostadsköp. Det innebär att du är skyldig att göra en noggrann undersökning för att upptäcka eventuella fel och brister. Titta själv runt och testa att allt fungerar och att det inte finns några synliga skador. {!--Du bör också låta en professionell besiktningsman besiktiga bostaden. Du har inte möjlighet att i efterhand få ersättning eller kompensation för eventuella fel som borde ha upptäckts vid en noggrann besiktning. --}Om du är spekulant på en bostadsrätt gör du klokt i att skaffa dig en så god uppfattning som möjligt om föreningens ekonomi. Din mäklare hjälper dig gärna med råd och tips.

Datum för tillträdet har fastställts i köpekontraktet. När den dagen kommer träffar du säljaren och mäklaren för att genomföra själva överlåtelsen. Mötet kan ske på din bank eller på något av våra kontor. Mäklaren lämnar över likvidavräkningen – en redovisning av affären, och du får ett slutkvitto. Du får också nycklarna till ditt nya hem. Dags att flytta in!

Tänk på: Behöver du hjälp med flytten? Våra mäklare har ofta kontakt med olika flyttfirmor och kan säkerligen rekommendera en erfaren och prisvärd flyttfirma, så säg bara till. Vi kan även rekommendera städfirmor som vi har goda erfarenheter av.